Als jij of iemand in je naaste omgeving allergisch is voor honden, kan dat heel frustrerend zijn. Maar wist je dat er hypoallergene hondenrassen bestaan die mogelijk geen allergieën opwekken? Lees verder als je meer wilt weten. Hypoallergene hondenrassen worden aanbevolen voor mensen met allergieën omdat ze niet verharen of minder eiwitten produceren die allergische reacties kunnen veroorzaken. In dit artikel ontdek je 26 hypoallergene hondenrassen die geschikt zijn voor mensen met een allergie.

Belangrijke Punten

 • Hypoallergene hondenrassen zijn een goede keuze voor mensen met allergieën.
 • Hypoallergene hondenrassen verharen minder of produceren minder allergene eiwitten.
 • Er bestaan verschillende hypoallergene hondenrassen, zoals de Bichon Frisé, Borderterriër, Labradoodle, en meer.
 • Het is belangrijk om individuele allergische reacties te testen voordat je een hond aanschaft.
 • Overleg altijd met een allergoloog voordat je een hypoallergene hond kiest.

Wat zijn hypoallergene hondenrassen?

Hypoallergene hondenrassen zijn er in twee soorten: honden die weinig of geen haar hebben, zoals de haarloze Chinese naakthond, en rassen die niet verharen en regelmatig getrimd moeten worden. De allergische reacties op honden worden meestal veroorzaakt door huidschilfers en een bepaald eiwit dat aanwezig is in huidschilfers, speeksel en urine van honden. Alle honden produceren dit eiwit, maar hypoallergene hondenrassen produceren minder, waardoor ze minder allergische reacties veroorzaken. Het is belangrijk om te weten dat geen enkele hondenras volledig hypoallergeen is.

Bichon Frisé

De Bichon Frisé is een kleine hond met een krullende witte vacht die niet verhaart. Ze kwijlen bijna nooit en hun dikke vacht vangt losse haren en huidschilfers op, waardoor deze pas tevoorschijn komen bij het trimmen. Regelmatige verzorging van de vacht is essentieel. Bichon Frisés zijn aanhankelijke en charmante honden die zich goed aanpassen aan verschillende situaties.

De Bichon Frisé is een populair hypoallergeen hondenras vanwege zijn niet-verharende vacht. Deze eigenschap maakt het ras bijzonder geschikt voor mensen met allergieën. De krullende vacht van de Bichon Frisé vangt losse haren en huidschilfers op, waardoor deze niet door de kamer verspreid worden. Het regelmatig trimmen en verzorgen van de vacht is echter belangrijk om klitten en klonten te voorkomen.

Naast hun hypoallergene eigenschappen staan Bichon Frisés bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn dol op menselijk gezelschap en vinden het heerlijk om betrokken te zijn bij het gezinsleven. Bichon Frisés passen zich gemakkelijk aan verschillende situaties en woningen aan, waardoor ze geschikt zijn voor zowel gezinnen als alleenstaanden.

Hoewel Bichon Frisés hypoallergeen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat allergieën individueel kunnen verschillen. Het is altijd verstandig om tijd door te brengen met een Bichon Frisé voordat je er een aanschaft, om te kijken of je allergische reacties hebt. Overleg met een allergoloog kan ook nuttig zijn om allergierisico’s en mogelijke preventieve maatregelen te bespreken.

Borderterriër

De Borderterriër is een hypoallergene hond die perfect past bij mensen met allergieën. Dit ras staat erom bekend niet te verharen, waardoor de kans op allergische reacties wordt verminderd. Borderterriërs hebben een ruwe vacht die regelmatig getrimd moet worden om deze in goede conditie te houden.

Borderterriërs zijn niet alleen allergievriendelijk, maar ook actief en intelligent. Ze zijn altijd in voor avontuur en houden ervan om lekker bezig te zijn. Of je nu een actief buitenleven leidt of een rustigere leefomgeving hebt, de Borderterriër past zich gemakkelijk aan en zal altijd enthousiast met je meedoen.

Als je op zoek bent naar een hypoallergeen hondenras dat energiek en aanhankelijk is, is de Borderterriër een goede keuze. Deze kleine maar krachtige hond zal zeker een geweldige toevoeging zijn aan je gezin.

Kenmerken van de Borderterriër:

 • Formaat: Klein
 • Vacht: Ruw en dicht
 • Verharing: Weinig tot geen
 • Temperament: Actief, intelligent, aanhankelijk
 • Geschikt voor: Mensen met allergieën, gezinnen, actieve individuen

Mocht je nog twijfelen over welk hypoallergeen hondenras het beste bij je past, neem dan gerust contact op met een allergoloog voor advies. Het is ook altijd een goed idee om tijd door te brengen met het ras van je keuze om er zeker van te zijn dat je geen allergische reacties krijgt.

Borderterriër

Labradoodle

De Labradoodle is een hybride hypoallergeen ras dat wordt gevormd door het kruisen van Labradors en Standaard Poedels. Hoewel niet alle Labradoodles hypoallergeen zijn, delen veel van hen dezelfde kwaliteiten als hun Poedel voorouders. Ze verharen weinig en zijn een goede keuze voor mensen die weinig allergische reacties willen.

Labradoodles hebben een vriendelijke en speelse persoonlijkheid, waardoor ze perfect zijn als gezinshonden. Ze zijn over het algemeen intelligent, gemakkelijk te trainen en gedijen in gezelschap. Met de juiste socialisatie en training kunnen Labradoodles geweldige metgezellen zijn voor actieve individuen en gezinnen.

Als je op zoek bent naar een hypoallergeen ras dat zowel energiek als aanhankelijk is, dan zou de Labradoodle wel eens de ideale keuze kunnen zijn. Ze hebben regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven. Het is belangrijk om te onthouden dat, net als bij alle honden, een Labradoodle de juiste zorg en aandacht nodig heeft om te gedijen.

Kenmerken van de Labradoodle

Hier zijn enkele kenmerken van de Labradoodle:

 • Hoogte: 53-63 cm
 • Gewicht: 12-35 kg
 • Vacht: Krullend of golvend, dik en licht tot niet-verharend
 • Karakter: Vriendelijk, speels, intelligent
 • Levensverwachting: 10-15 jaar

De Labradoodle is beschikbaar in verschillende groottevarianten, zoals de standaard Labradoodle, medium Labradoodle en mini Labradoodle. Het is belangrijk om te overwegen welke grootte het beste bij je levensstijl en woonomstandigheden past.

Labradoodle Onderhoud

De vacht van de Labradoodle vereist regelmatige verzorging, zoals borstelen en trimmen, om klitten en overmatig haar te voorkomen. Het is ook belangrijk om hun oren schoon te houden en regelmatig de nagels te knippen. De Labradoodle heeft matige lichaamsbeweging nodig om te voldoen aan hun energiebehoeften.

Eigenschappen Hypoallergene vacht Matig tot hoog energieniveau Vriendelijk en sociaal
Verzorging Regelmatig borstelen en trimmen Dagelijkse lichaamsbeweging Gehoorzaamheidstraining en socialisatie
Geschikt voor Allergiepatiënten Aktieve individuen en gezinnen Mensen die op zoek zijn naar een vriendelijke en sociale hond

Portugese Waterhond

De Portugese Waterhond is een populair hypoallergeen hondenras dat weinig verhaart. Ze hebben een krullende vacht die regelmatig moet worden bijgehouden. Portugese Waterhonden zijn vriendelijke en levendige honden die geschikt zijn als familiehond.

Als je op zoek bent naar een hypoallergene hond die weinig verhaart, is de Portugese Waterhond een uitstekende keuze. Hun krullende vacht heeft weinig tot geen ondervacht, wat betekent dat er minder haren loskomen en in de lucht zweven. Dit vermindert het risico op allergische reacties bij mensen die gevoelig zijn voor hondenhaar.

Een ander voordeel van de Portugese Waterhond is dat ze zeer vriendelijk en sociaal zijn. Ze zijn graag bij hun gezin en gedijen in gezelschap. Deze honden hebben veel energie en zijn dol op zwemmen en spelen in het water. Ze zijn ook intelligent en kunnen gemakkelijk worden getraind.

Portugese Waterhond

Als je op zoek bent naar een hypoallergene hond die goed past bij een actieve levensstijl en die ook een geweldige metgezel is voor het hele gezin, overweeg dan zeker de Portugese Waterhond.

Maltezer

Maltezers zijn kleine honden met een witte vacht die weinig verhaart. Ze zijn hypoallergeen en daardoor geschikt voor mensen met allergieën. Ondanks hun weinige vacht, hebben Maltezers regelmatige vachtverzorging nodig, vooral als de haren lang worden gehouden. Dit zorgt ervoor dat hun vacht gezond blijft en klitten worden voorkomen.

Maltezers staan bekend om hun aanhankelijkheid en vrolijke karakter. Ze zijn echte gezinshonden en vinden het heerlijk om betrokken te zijn bij de activiteiten van het gezin. Daarnaast zijn Maltezers intelligent en gemakkelijk te trainen.

Als je op zoek bent naar een hypoallergene hond die niet veel ruimte inneemt en goed past bij een gezin, dan is de Maltezer een goede keuze!

Kenmerken van de Maltezer Kenmerken
Grootte Klein
Vacht Wit, lang en zijdeachtig
Allergievriendelijk Ja
Verharing Weinig
Karakter Aanhankelijk, vrolijk, intelligent
Geschikt voor gezinnen Ja

Poedel

Poedels zijn populaire hypoallergene hondenrassen. Ze hebben een krullende vacht die weinig verhaart. Het onderhoud van de vacht kan worden vereenvoudigd door deze kort te laten trimmen. Poedels zijn intelligent en gemakkelijk te trainen, en ze kunnen goede gezinshonden zijn.

Kenmerken van Poedels:

 • Poedels hebben een unieke krullende vacht die weinig tot geen haarverlies veroorzaakt.
 • Ze komen in verschillende maten, waaronder de miniatuurpoedel en de toy poedel.
 • De vacht van de Poedel kan verschillende kleuren hebben, zoals zwart, wit, bruin, abrikoos en grijs.
 • Ze hebben een levendig en speels karakter, waardoor ze geschikt zijn voor gezinnen met kinderen.
 • Poedels zijn zeer intelligent en gemakkelijk te trainen, wat hen geschikt maakt voor gehoorzaamheidstraining en trucjes.

Poedels hebben een sterk jachtinstinct, dus houd hier rekening mee tijdens het uitlaten en trainen. Ze houden ook van interactie en genieten van activiteiten met hun baasjes.

Als je op zoek bent naar een hypoallergeen hondenras dat weinig verhaart en goed te trainen is, is de Poedel een uitstekende keuze. Met hun charmante uiterlijk en levendige persoonlijkheid zullen ze zeker een aanwinst zijn voor je gezin.

Chinese Naakthond

Chinese Naakthonden zijn hypoallergene hondenrassen die perfect zijn voor mensen met allergieën. Ze hebben geen of heel weinig haar, waardoor er minder allergenen in de omgeving terechtkomen. Dit betekent dat je minder kans hebt op allergische reacties wanneer je in de buurt bent van een Chinese Naakthond. Het enige waar je rekening mee moet houden, is de huidverzorging van deze honden. Omdat ze geen vacht hebben, hebben ze extra aandacht nodig, vooral als het gaat om blootstelling aan de zon.

Chinese Naakthonden zijn niet alleen hypoallergeen, maar ze zijn ook aanhankelijke en speelse metgezellen. Ze houden van knuffelen en zijn zeer beschermend ten opzichte van hun gezin. Deze honden zijn vaak nieuwsgierig en hebben een levendig karakter. Ze passen zich gemakkelijk aan verschillende leefsituaties aan en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër is een klein hondenras met een zijdezachte vacht die weinig verhaart. Deze honden hebben regelmatige vachtverzorging nodig om klitten te voorkomen. De Yorkshire Terriër is energiek en geschikt voor mensen die actief willen zijn met hun hond.

hypoallergene hondenrassen

De Yorkshire Terriër is een geliefd hondenras vanwege zijn charmante uiterlijk en levendige persoonlijkheid. Het zijn echte gezelschapshonden die graag betrokken zijn bij het gezinsleven. Ondanks hun kleine formaat zijn Yorkshire Terriërs dappere en zelfverzekerde honden.

Deze hypoallergene hondenras staat bekend om zijn speelse karakter en zal genieten van actieve speelsessies en wandelingen. Ze hebben veel energie en kunnen goed overweg met kinderen, maar wel onder toezicht, omdat ze soms wat eigenwijs kunnen zijn.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hypoallergene hondenrassen zoals de Yorkshire Terriër de allergische reacties kunnen verminderen, maar ze kunnen niet volledig allergie-vrij garanderen. Het is essentieel om tijd door te brengen met het ras van je keuze om te beoordelen of je allergische reacties ervaart voordat je een hond aanschaft.

Peruaanse Naakthond

Peruaanse Naakthonden behoren tot de hypoallergene hondenrassen die geschikt zijn voor mensen met allergieën. Deze unieke honden hebben weinig tot geen haar, waardoor ze minimale allergische reacties veroorzaken. Ze zijn de ideale metgezellen voor mensen die graag een hond willen hebben, maar allergieproblemen ervaren.

Peruaanse Naakthonden hebben echter wel speciale verzorging nodig vanwege hun haarloze eigenschap. Ze hebben voornamelijk huidverzorging nodig om hun gevoelige huid te beschermen, vooral in zonnige omstandigheden. Regelmatig insmeren met zonnebrandcrème en bescherming tegen kou zijn essentieel om hun comfort te waarborgen.

Naast hun unieke uiterlijk zijn Peruaanse Naakthonden ook bekend om hun loyaliteit en beschermende karakter. Ze vormen sterke banden met hun eigenaren en zullen er altijd zijn om hen te beschermen. Met hun intelligente en aanhankelijke aard zijn ze geweldige metgezellen voor gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een trouwe en hypoallergene hond.

Eigenschappen van Peruaanse Naakthonden Beschrijving
Haar Weinig tot geen haar
Vachtverzorging Regelmatige huidverzorging, vooral in de zon
Karakter Loyaal, beschermend
Geschikt voor Mensen met allergieën

Conclusie

Hoewel er geen volledig hypoallergene hondenrassen zijn, zijn er hypoallergene hondenrassen die geschikt kunnen zijn voor mensen met allergieën. Het is belangrijk om te onthouden dat allergieën individueel kunnen verschillen, dus het is raadzaam om tijd door te brengen met het ras van je keuze om te kijken of het allergische reacties veroorzaakt. Overleg ook altijd met een allergoloog voordat je een hond aanschaft.

FAQ

Q: Wat zijn hypoallergene hondenrassen?

A: Hypoallergene hondenrassen zijn rassen die weinig of geen allergische reacties veroorzaken bij mensen met allergieën. Ze verharen niet of produceren minder eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken.

Q: Wat is een Bichon Frisé?

A: Een Bichon Frisé is een klein hypoallergeen hondenras met een krullende witte vacht die niet verhaart. Ze zijn aanhankelijk en charmant, en passen zich goed aan verschillende situaties aan.

Q: Wat is een Borderterriër?

A: Een Borderterriër is een hypoallergeen hondenras dat niet verhaart. Ze hebben een ruwe vacht die regelmatig moet worden getrimd. Borderterriërs zijn actieve en intelligente honden die goed kunnen aanpassen aan verschillende leefsituaties.

Q: Wat is een Labradoodle?

A: Een Labradoodle is een hybride hypoallergeen ras dat wordt gevormd door het kruisen van Labradors en Standaard Poedels. Ze verharen weinig en zijn een goede keuze voor mensen die weinig allergische reacties willen.

Q: Wat is een Portugese Waterhond?

A: Een Portugese Waterhond is een populair hypoallergeen hondenras dat weinig verhaart. Ze hebben een krullende vacht die regelmatig moet worden bijgehouden. Portugese Waterhonden zijn vriendelijke en levendige honden die geschikt zijn als familiehond.

Q: Wat is een Maltezer?

A: Een Maltezer is een kleine hypoallergene hond met een witte vacht die weinig verhaart. Ze hebben regelmatige vachtverzorging nodig, vooral als de haren lang worden gehouden. Maltezers zijn aanhankelijke en vrolijke gezinshonden.

Q: Wat is een Poedel?

A: Een Poedel is een populair hypoallergeen hondenras met een krullende vacht die weinig verhaart. Het onderhoud van de vacht kan worden vereenvoudigd door deze kort te laten trimmen. Poedels zijn intelligent en gemakkelijk te trainen, en ze kunnen goede gezinshonden zijn.

Q: Wat is een Chinese Naakthond?

A: Een Chinese Naakthond heeft weinig tot geen haar, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met allergieën. Ze hebben wel huidverzorging nodig, vooral in de zon. Chinese Naakthonden zijn aanhankelijke en speelse honden die beschermend zijn ten opzichte van hun gezin.

Q: Wat is een Yorkshire Terriër?

A: Een Yorkshire Terriër is een kleine hypoallergene hond met een zijdezachte vacht die weinig verhaart. Ze hebben regelmatige vachtverzorging nodig om klitten te voorkomen. Yorkshire Terriërs zijn energiek en geschikt voor mensen die actief willen zijn met hun hond.

Q: Wat is een Peruaanse Naakthond?

A: Een Peruaanse Naakthond heeft weinig tot geen haar en verhaart nauwelijks. Ze hebben wel huidverzorging nodig, vooral in de zon. Peruaanse Naakthonden zijn loyale en beschermende honden die geschikt zijn voor mensen met allergieën.

Q: Zijn er volledig hypoallergene hondenrassen?

A: Nee, er zijn geen volledig hypoallergene hondenrassen. Hoewel hypoallergene hondenrassen minder allergische reacties veroorzaken, kan individuele allergiegevoeligheid variëren. Het is raadzaam om tijd door te brengen met een ras om te zien of het allergische reacties veroorzaakt en altijd te overleggen met een allergoloog voordat je een hond aanschaft.

Bron Links