Het trainen van een puppy is van groot belang voor de socialisatie en het gedrag van de hond. Het helpt ook om een sterke band op te bouwen tussen jou en de pup. Een goede puppytraining is leuk en uitdagend, maar waar begin je?

Belangrijkste punten:

 • Puppy training is essentieel voor de socialisatie en het gedrag van de hond
 • Het aanleren van basisvaardigheden helpt bij de socialisatie en voorkomt ongewenst gedrag
 • Puppy training kan zowel bij een hondenschool als thuis plaatsvinden
 • Er zijn vier basisvaardigheden die elke pup moet leren: zit, blijf, kom en bench training
 • Het aanleren van deze vaardigheden bevordert de gehoorzaamheid en zorgt voor een goede basis in de training van de pup

Voordelen van een goede training

Door middel van puppytraining kan jouw pup zijn rol binnen het gezin en de wereld beter leren kennen. Het aanleren van basisvaardigheden is essentieel tijdens de training, omdat het helpt bij de socialisatie en ongewenst gedrag kan voorkomen. Het volgen van een puppycursus is uitermate geschikt voor jonge pups die alle basiscommando’s moeten leren, zoals zitten en blijven.

Puppytraining biedt verschillende voordelen, zowel voor jou als eigenaar, als voor de pup zelf. Hieronder zijn enkele belangrijke voordelen op een rij:

 • De pup leert gehoorzamen en ontwikkelt gehoorzaamheid.
 • De pup ontwikkelt basisvaardigheden die nodig zijn voor een goede opvoeding.
 • De pup leert zich sociaal te gedragen in verschillende situaties en met andere honden.
 • De pup ontwikkelt goede etiquette en leert zich te gedragen in huis en in het openbaar.
 • De pup en de eigenaar bouwen een sterkere en diepere band op.
 • De pup leert omgaan met afleidingen en impulsen, wat helpt bij de ontwikkeling van zelfbeheersing.

Een goed getrainde pup zal zichzelf en anderen minder snel in gevaar brengen. Het is belangrijk om de training serieus te nemen en regelmatig te oefenen. Met de juiste training zal jouw pup gehoorzaam en goed gesocialiseerd zijn, wat resulteert in een gelukkige en gezonde hond.

Om een goede training te garanderen, is het verstandig om de basisvaardigheden aan te leren tijdens de puppyfase. Enkele van deze basisvaardigheden zijn:

 1. Zit: Hiermee leert de pup stil te zitten op commando.
 2. Blijf: Dit commando helpt de pup met impulscontrole en voorkomt dat hij overal achteraan rent.
 3. Kom: De pup leert om altijd terug te komen wanneer hij geroepen wordt, wat essentieel is voor zijn gehoorzaamheid en veiligheid.
 4. Bench training: Het introduceren van de bench als een veilige plek voor de pup.

Het aanleren van deze basisvaardigheden is van cruciaal belang voor het succesvol trainen van jouw pup. Het biedt een stevige basis waarop verdere training kan worden gebouwd.

Met een goede training leg je de basis voor een gehoorzame en goed opgevoede hond. Het vergt geduld, consistentie en positieve bekrachtiging. Blijf gemotiveerd en volg de trainingsschema’s om de gewenste resultaten te bereiken.

Puppy training bij een hondenschool of thuis

Als je een puppy hebt, is het belangrijk om te investeren in puppy training. Maar waar kun je het beste je pup trainen – bij een hondenschool of gewoon thuis? Beide opties hebben hun voordelen, dus laten we eens kijken naar wat ze te bieden hebben:

Puppy training bij een hondenschool

De hondenschool is een populaire keuze voor puppy training. Hier krijgt je pup de kans om met andere honden te socialiseren en te leren gehoorzamen in een groepsomgeving. De trainers zijn goed opgeleid en hebben ervaring met het trainen van verschillende hondenrassen. Bovendien bieden hondenscholen meestal gestructureerde lessen aan, waardoor je pup kan wennen aan een routine en consistentie in zijn training.

Daarnaast bieden hondenscholen specifieke oefeningen en activiteiten die zijn ontworpen om puppy’s te helpen bij het ontwikkelen van basisvaardigheden, zoals zitten, liggen en wandelen aan de lijn. Dit kan heel handig zijn, vooral als je het lastig vindt om deze vaardigheden zelf thuis aan te leren.

Puppy training thuis

Thuis trainen heeft ook zijn voordelen. Het stelt je in staat om de training af te stemmen op de behoeften van je pup en jouw eigen levensstijl. Je kunt trainingsmomenten inplannen op momenten die voor jou het beste werken en je kunt direct reageren op het gedrag van je pup. Bovendien is thuis trainen vaak een minder stressvolle omgeving voor je pup, aangezien er minder afleiding en prikkels zijn.

Met de juiste bronnen en begeleiding kun je leren hoe je je pup thuis kunt trainen. Er zijn online puppy training gidsen, video’s en boeken beschikbaar die stap-voor-stap instructies bieden voor het aanleren van basisvaardigheden. Het kan handig zijn om een professionele hondentrainer te raadplegen om ervoor te zorgen dat je op de juiste weg bent en om eventuele vragen te beantwoorden.

Of je nu kiest voor puppy training bij een hondenschool of thuis, het belangrijkste is consistentie en geduld. Het trainen van een pup vergt tijd en inspanning, maar met de juiste aanpak kun je een sterke band opbouwen en je pup de basisvaardigheden aanleren die hij nodig heeft om een gehoorzame en goed opgevoede hond te worden.

“Of je nu kiest voor een hondenschool of thuis trainen, vergeet niet om plezier te hebben tijdens het trainingsproces. Het is een geweldige manier om quality time door te brengen met je pup en samen te groeien.”

puppy training

Vergelijkingstabel: Hondenschool vs. Thuis training

Hondenschool Thuis training
Socialisatie met andere honden
Persoonlijke aandacht
Gestructureerde lessen
Flexibele trainingsmomenten
Directe reactie op gedrag
Lage afleiding / prikkels

Uiteindelijk hangt de keuze voor puppy training bij een hondenschool of thuis af van jouw persoonlijke voorkeur en de behoeften van je pup. Beide opties kunnen effectief zijn, zolang je maar toegewijd bent aan de training en de tijd neemt om je pup te begrijpen en te ondersteunen in zijn leerproces.

Puppy training: 4 basisvaardigheden die elke pup moet leren

Er zijn vier belangrijke basisvaardigheden die elke pup moet leren: zit, blijf, kom en bench training. Het aanleren van deze vaardigheden bevordert de gehoorzaamheid en zorgt voor een goede basis in de training van de pup.

 1. Zit: Leer je pup het commando “zit” aan te leren. Dit kan door te wachten tot de pup uit zichzelf gaat zitten en hem te belonen, of door een snoepje voor zijn neus te bewegen en dit omhoog te brengen zodat hij gaat zitten. Koppel het woord “zit” aan het commando, zodat de pup het begrijpt.
 2. Blijf: Het commando “blijf” helpt de pup om impulscontrole te leren en voorkomt dat hij impulsief achter dingen aanrent. Begin met het commando bij een zittende pup en bouw langzaam de tijd dat hij blijft zitten op. Beloon hem wanneer hij goed blijft zitten.
 3. Kom: Het commando “kom” is essentieel voor de gehoorzaamheid en veiligheid van je pup. Train je pup om altijd terug te komen wanneer hij geroepen wordt. Beloon hem wanneer hij naar je toe komt en oefen dit commando regelmatig met positieve bekrachtiging.
 4. Bench training: De bench kan dienen als een veilige plek voor je pup. Introduceer de bench op een positieve manier en laat je pup vrijwillig de bench betreden. Voeg een commando toe, zoals “bench” of “plek”, zodat je pup leert wat er van hem verwacht wordt.

Basisvaardigheid 1: Zit

Er zijn verschillende manieren om een pup het commando “zit” aan te leren. Dit kan bijvoorbeeld door te wachten tot de pup uit zichzelf gaat zitten en hem vervolgens te belonen. Een andere methode is door een snoepje voor zijn neus te bewegen en dit langzaam omhoog te brengen, waardoor de pup automatisch gaat zitten. Het belangrijkste is dat de pup het verband legt tussen het commando “zit” en de handeling van het gaan zitten.

Om het commando “zit” aan te leren, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Neem een snoepje in je hand en houd het voor de neus van de pup.
 2. Beweeg het snoepje langzaam omhoog, zodat de pup zijn hoofd achterna gaat en automatisch gaat zitten.
 3. Zodra de pup zit, geef je hem het snoepje als beloning en bevestig je het commando “zit” door het te zeggen.

Herhaal deze oefening regelmatig en beloon de pup telkens wanneer hij correct gaat zitten. Na verloop van tijd zal de pup het commando “zit” associëren met de handeling van gaan zitten en kun je het snoepje geleidelijk aan verminderen en uiteindelijk alleen het verbale commando gebruiken.

Onthoud dat geduld en consistentie belangrijk zijn tijdens het aanleren van basisvaardigheden zoals “zit”. Blijf de oefening regelmatig herhalen en beloon de pup voor goed gedrag.

Basisvaardigheid 2: Blijf

Het commando “blijf” is essentieel voor de puppytraining en helpt de pup om impulscontrole te leren. Het voorkomt dat hij impulsief achter dingen aanrent en leert hem geduldig te blijven wachten. Het aanleren van deze basisvaardigheid is van groot belang voor de gehoorzaamheid en veiligheid van de pup.

Om te beginnen met het aanleren van het commando “blijf”, start je bij een zittende pup. Geef het commando “blijf” terwijl je langzaam achteruit stapt. Beloon de pup direct als hij goed blijft zitten en prijs hem voor zijn geduld en gehoorzaamheid.

Tips voor het aanleren van het commando “blijf”:

 • Begin met het oefenen in een rustige omgeving zonder afleidingen. Bouw geleidelijk aan de afleidingen op naarmate de pup beter gehoorzaamt.
 • Verleng langzaam de tijd dat de pup moet blijven zitten voordat je hem beloont. Begin met enkele seconden en bouw dit op tot enkele minuten.
 • Wees consistent en consequent in het geven van het commando. Gebruik altijd dezelfde handbeweging of stemcommando.
 • Maak de oefensessies leuk en positief. Geef de pup voldoende beloningen en prijzen voor zijn goede gedrag.

Het aanleren van het commando “blijf” vergt geduld en consistentie. Blijf oefenen met de pup en beloon hem telkens als hij het commando goed opvolgt. Met de juiste training zal de pup begrijpen dat hij moet blijven zitten totdat hij het volgende commando krijgt.

Voordelen van het aanleren van het commando “blijf”:
Impulscontrole bij de pup
Voorkomt dat de pup impulsief achter dingen aanrent
Gehoorzaamheid en veiligheid van de pup vergroten

Basisvaardigheid 3: Kom

Het commando “kom” is essentieel voor de gehoorzaamheid en veiligheid van een pup. Het is belangrijk dat je de pup traint om altijd naar je toe te komen wanneer hij geroepen wordt. Door het aanleren van dit commando kun je ervoor zorgen dat je pup gehoorzaam is en dat hij snel reageert wanneer je hem nodig hebt.

Om het commando “kom” aan te leren, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Roep de naam van je pup en zeg het commando “kom”.
 2. Gebruik een opgewekte en enthousiaste stem om je pup aan te moedigen naar je toe te komen.
 3. Beloon je pup zodra hij naar je toe komt. Dit kan bijvoorbeeld met een aai over zijn hoofd of een smakelijk snoepje.
 4. Oefen het commando regelmatig in verschillende situaties, zowel binnen als buiten. Zo leert je pup om altijd naar je toe te komen, ongeacht de omstandigheden.

Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens het trainen van het “kom” commando. Geef je pup de tijd om te leren en wees consequent in je beloningen en positieve bekrachtiging. Op deze manier zal je pup de link leggen tussen het commando en de beloning, en zal hij steeds beter reageren op jouw oproep.

puppy training

De training van het “kom” commando draagt bij aan de gehoorzaamheid en veiligheid van je pup. Het stelt je in staat om hem onder controle te houden in verschillende situaties en om hem te beschermen wanneer dat nodig is. Blijf oefenen en blijf consistent in je training, en je zult zien dat je pup steeds beter reageert op het commando “kom”.

Het introduceren van de bench

De bench kan gezien worden als een veilige plek voor een pup. Het is belangrijk om de bench op een positieve manier te introduceren en dit langzaam op te bouwen. Laat de pup vrijwillig de bench betreden en beloon hem hiervoor. Voeg een commando toe aan de bench, zoals “bench” of “plek”.

Een bench kan een handige tool zijn tijdens de puppytraining. Het biedt een veilige en comfortabele plek waar de pup zich kan terugtrekken en ontspannen. Het geeft de pup ook een eigen plek in huis waar hij kan rusten en slapen. Het introduceren van de bench aan je pup kan echter wat tijd en geduld kosten.

Begin met het plaatsen van de bench op een rustige plek in huis. Zorg ervoor dat de bench goed geventileerd is en dat de pup voldoende ruimte heeft om comfortabel te liggen. Open de deur van de bench en laat de pup rustig de bench verkennen. Als hij uit zichzelf de bench betreedt, beloon hem dan met wat lekkers en geef hem veel lof.

Herhaal dit proces meerdere keren, waarbij je de pup aanmoedigt om vrijwillig de bench in te gaan. Dit helpt de pup een positieve associatie te ontwikkelen met de bench en creëert een gevoel van veiligheid en comfort.

Voeg vervolgens een commando toe aan de bench, zoals “bench” of “plek”. Gebruik dit commando telkens wanneer je wilt dat de pup de bench in gaat. Beloon hem vervolgens wanneer hij gehoorzaamt. Op deze manier leert de pup het commando associëren met het betreden van de bench.

Het langzaam opbouwen van de tijd dat de pup in de bench doorbrengt, is ook belangrijk. Begin met korte periodes waarin de pup in de bench blijft, bijvoorbeeld tijdens een maaltijd of wanneer je even weggaat. Verleng geleidelijk aan de duur dat de pup in de bench verblijft, zolang hij ontspannen blijft en geen tekenen van ongemak vertoont.

De bench moet altijd een veilige en positieve plek blijven voor de pup. Zorg ervoor dat hij altijd toegang heeft tot water en dat hij voldoende beweging en aandacht krijgt buiten de bench. Door de training stap voor stap op te bouwen en altijd positieve versterking te gebruiken, zal de pup zich snel op zijn gemak voelen in de bench en het als zijn veilige plek beschouwen.

Voordelen van het gebruik van een bench tijdens de puppytraining

 • Helpt bij zindelijkheidstraining, omdat pups van nature terughoudend zijn om hun slaapplaats te bevuilen.
 • Biedt een veilige plek waar de pup zich kan terugtrekken en ontspannen.
 • Helpt bij het voorkomen van vernieling en ongewenst gedrag wanneer je niet thuis bent, omdat de pup zich in de bench bevindt.
 • Maakt reizen met de pup gemakkelijker en veiliger.
 • Helpt bij het aanleren van geduld en zelfbeheersing bij de pup.

Hoe introduceer je de bench?

Het introduceren van de bench kan stap voor stap gebeuren. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je puppy aan de bench te laten wennen:

 1. Stap 1: Laat de pup wennen aan de bench
 2. Begin door de bench open te laten staan in een ruimte waar de pup regelmatig komt. Laat de pup vrijwillig de bench verkennen en beloon hem met positieve bekrachtiging, zoals lof en een kleine traktatie, telkens wanneer hij de bench binnen gaat. Dit helpt de pup een positieve associatie te ontwikkelen met de bench en maakt het een aantrekkelijke plek voor hem.

  bench training
 3. Stap 2: Sluit het poortje van de bench
 4. Als de pup comfortabel is met het in- en uitgaan van de bench, kun je langzaam het poortje van de bench sluiten terwijl de pup binnen is. Begin met het sluiten van het poortje voor een korte tijd en beloon de pup als hij rustig blijft. Verleng geleidelijk de tijd dat het poortje gesloten blijft, terwijl je ervoor zorgt dat de pup zich nog steeds comfortabel en ontspannen voelt.

 5. Stap 3: Koppel een commando aan de bench
 6. Om de pup te helpen begrijpen wat er van hem verwacht wordt, kun je een specifiek commando, zoals “bench” of “plek”, koppelen aan de bench. Gebruik dit commando telkens wanneer je wilt dat de pup de bench binnengaat, en beloon hem wanneer hij gehoorzaam reageert. Door consistent te zijn en het commando te herhalen, zal de pup de associatie tussen het woord en de actie begrijpen.

Met deze geleidelijke benadering en positieve versterking zal je puppy succesvol wennen aan de bench en deze als een veilige en comfortabele plek beschouwen.

Wat leg je in de bench?

In de bench van je puppy kun je verschillende items leggen om comfort en vermaak te bieden. Deze items helpen je pup zich op zijn gemak te voelen en de tijd in de bench aangenaam door te brengen.

De volgende items zijn geschikt om in de bench te leggen:

 • Een kussen: Leg een zacht kussen in de bench waar je pup lekker op kan liggen. Dit zorgt voor extra comfort tijdens het rusten en slapen.
 • Een dekentje: Leg een warm dekentje in de bench om je pup warm te houden, vooral tijdens koudere dagen of nachten.
 • Speeltjes: Plaats een paar speeltjes in de bench om je pup te vermaken. Kies speeltjes die veilig zijn en geschikt zijn voor puppy’s.

Het is belangrijk om de juiste maat bench te kiezen, zodat je pup voldoende ruimte heeft om te liggen en te draaien, maar ook niet te veel ruimte heeft om zijn behoefte te doen in de bench.

Door deze items in de bench te leggen, creëer je een comfortabele en veilige plek voor je pup waar hij zich op zijn gemak voelt.

Wat leg je in de bench:
Een kussen
Een dekentje
Speeltjes

Veel succes!

Met de juiste training en begeleiding kan het trainen van een puppy succesvol verlopen. Het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn. Volg de stappen van de training en wees belonend en positief. Met deze aanpak zal de pup snel gewend raken aan de training en gehoorzaamheid.

Trainen is een proces dat tijd en toewijding vergt, maar het is absoluut de moeite waard. Hier zijn enkele tips voor succesvolle puppy training:

 • Begin de training op jonge leeftijd: Het is het beste om zo vroeg mogelijk te beginnen met het trainen van je puppy. Op jonge leeftijd zijn ze nog erg leergierig en is het gemakkelijker om nieuwe vaardigheden aan te leren.
 • Maak de training leuk: Zorg ervoor dat de training leuk en uitdagend is voor je puppy. Gebruik beloningen, zoals kleine traktaties of lof, om goed gedrag aan te moedigen.
 • Wees consistent: Consistentie is essentieel bij puppy training. Gebruik altijd dezelfde commando’s en beloningen, en train regelmatig om gewenste gedragingen te versterken.
 • Geef het goede voorbeeld: Als eigenaar ben je een rolmodel voor je puppy. Toon het gewenste gedrag zelf en je pup zal sneller leren.

Met deze tips en de juiste mindset kun je je puppy succesvol trainen. Wees geduldig, geef niet op en geniet van het proces van het zien groeien en ontwikkelen van je puppy.

Meer informatie over puppy’s

Wil je meer weten over puppy training? Dan kun je altijd terecht bij professionele hondeninstructeurs of hondenscholen. Zij hebben de kennis en ervaring om je te helpen bij het opvoeden van je pup. Daarnaast zijn er ook talloze blogs en bronnen beschikbaar die specifiek gericht zijn op het trainen en opvoeden van puppy’s.

Het is belangrijk om jezelf goed te informeren, omdat puppy training een belangrijke stap is in het opgroeien van je hond. Neem de tijd om verschillende bronnen te raadplegen en maak gebruik van de expertise van anderen. Zo kun je tips en adviezen krijgen die afgestemd zijn op de behoeften van jou en je pup.

Of je nu op zoek bent naar tips voor zindelijkheidstraining, het aanleren van commando’s of het omgaan met specifiek gedrag, er is altijd wel informatie beschikbaar die je verder kan helpen. Met gedegen kennis en goede begeleiding kun je samen met je puppy een sterke band opbouwen en hem opvoeden tot een gehoorzame en gelukkige hond.

FAQ

Q: Waarom is puppytraining belangrijk?

A: Puppytraining is belangrijk voor de socialisatie en het gedrag van de hond, en helpt een sterke band tussen eigenaar en pup op te bouwen.

Q: Waar kan puppytraining plaatsvinden?

A: Puppytraining kan zowel bij een hondenschool als thuis plaatsvinden.

Q: Welke basisvaardigheden moet een pup leren?

A: Elke pup moet de basisvaardigheden zit, blijf, kom en bench training leren.

Q: Hoe leer ik mijn pup “zit”?

A: Dit kan door te wachten tot de pup uit zichzelf gaat zitten en hem te belonen, of door het snoepje voor zijn neus omhoog te brengen zodat hij gaat zitten.

Q: Hoe leer ik mijn pup “blijf”?

A: Start met het commando bij een zittende pup en bouw de tijd dat hij blijft zitten langzaam op. Beloon hem als hij goed blijft zitten.

Q: Hoe leer ik mijn pup “kom”?

A: Train de pup om altijd terug te komen wanneer hij geroepen wordt en beloon hem wanneer hij naar je toe komt.

Q: Hoe introduceer ik de bench aan mijn pup?

A: Laat de pup vrijwillig de bench betreden en beloon hem hiervoor. Voeg een commando toe aan de bench, zoals “bench” of “plek”.

Q: Hoe introduceer ik stap voor stap de bench aan mijn pup?

A: Laat de pup wennen aan de bench door deze open te laten staan en geef beloningen als hij erin gaat. Sluit langzaam het poortje van de bench terwijl de pup binnen is en verleng de tijd dat het poortje gesloten blijft. Koppel een commando aan de bench.

Q: Wat leg ik in de bench?

A: Leg een kussen, dekentje en speeltje in de bench om comfort en vermaak voor de pup te bieden.

Q: Hoe kan ik succesvol mijn pup trainen?

A: Wees geduldig en consistent, volg de stappen van de training en wees belonend en positief.

Q: Waar kan ik meer informatie over puppy’s vinden?

A: Voor meer informatie en tips over puppy’s kun je terecht bij professionele hondeninstructeurs, hondenscholen, blogs en andere bronnen die specifiek gericht zijn op het trainen en opvoeden van puppy’s.

Bron Links